Stadsdekkend glasvezelnetwerk

Eindhoven realiseert als eerste G5 gemeente een stadsdekkend glasvezelnetwerk

Gemeente Eindhoven is de eerste van de vijf grote steden in Nederland én van Brabant die een stadsdekkend glasvezelnetwerk heeft. De gemeente is in 2020 gestart met de aanleg van glasvezel in het Centrum, Strijp en Gestel, waarmee ook de laatste wijken in Eindhoven van glasvezel zijn voorzien.

In deze wijken kunnen 26.000 woningen en circa 1150 MKB-bedrijven worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Ruim 20% van de woningen in de laatste 3 wijken heeft inmiddels een glasvezelaansluiting op het netwerk.

Het consortium van T-Mobile Nederland, Primevest Capital Partners en VolkerWessels Telecom is in 2020 gestart met de aanleg van een glasvezelnetwerk in de laatste wijken van de gemeente Eindhoven. Inmiddels is de gehele stad voorzien van glasvezel en kunnen ook de huishoudens van de laatst aangesloten wijken Centrum, Strijp en Gestel, samen goed voor ruim een kwart van de stad, voorzien worden van snel internet. In totaal is 2,8 miljoen meter glasvezelkabel en 300 kilometer buis de grond in gegaan en is 175 kilometer aan geulen gegraven. Het netwerk is gebouwd om 26.000 huishoudens/bedrijven op aan te sluiten. Ruim 20% van de woningen/bedrijven heeft inmiddels een glasvezelaansluitingen het is nog tot en met het einde van dit jaar mogelijk om een gratis aansluiting voor snel internet aan te vragen.

Stijn Steenbakkers, Wethouder Economie & Innovatie van Gemeente Eindhoven: “Een snel en goed werkend digitaal netwerk is essentieel voor onze inwoners en voor de continuïteit van de economie. Het online winkelen, het thuiswerken en online consultatie (bijvoorbeeld in de zorg) zijn door de lockdowns toegenomen. Die trend zet zich door en de vraag zal alleen maar toenemen. De coronatijd is nuttig gebruikt om juist in deze periode de infrastructuur in het centrum aan te leggen met minimale overlast voor winkeliers die op dat moment verplicht gesloten waren. Ik ben ontzettend blij dat het consortium van T-Mobile en Primevest Capital Partners dit gerealiseerd heeft.”

Heimen Visser, Fund Manager Communication Infrastructure & Smart Cities bij Primevest Capital Partners, voegt toe: “Digitalisering en een goede aansluiting is in coronatijd cruciaal gebleken voor alle Eindhovenaren die thuiswerken, maar ook voor de gezondheidszorg en voor bedrijven en winkeliers die online hun producten aanbieden. De winnende steden van de toekomst zullen de steden zijn met de beste internetinfrastructuur die hun gedigitaliseerde economieën in staat stellen om online een stap voor te blijven. Eindhoven staat nu al bekend als een wereldwijd academisch centrum van technologisch toponderzoek en daar past een snel werkend internet voor de gehele stad perfect bij. Deze belangrijke stap zal ervoor zorgen dat Eindhoven zijn leidende positie behoudt.”

T-Mobile en andere aanbiediers huren het glasvezelnetwerk van het Primevest Communication Infrastructure Fund (PCIF) om supersnelle internetservice te bieden.

De aanleg in Eindhoven wordt gedaan door VolkerWessels Telecom. VolkerWessels Telecom is nog volop bezig meer nieuwe woningen aan te sluiten en ook voor zakelijke aansluitingen in het centrum is het nog mogelijk om een aansluiting aan te vragen. Tot het einde van dit jaar is het gratis om een glasvezelaansluiting aanvragen om vervolgens gebruik te maken van een razendsnelle aansluiting tot 1 Gb. Naast T-Mobile zijn meerdere aanbieders actief met abonnementen op het netwerk.

Voor meer informatie over de gratis aansluiting zie www.t-mobile.nl/thuis/internet/glasvezel/eindhoven

< Terug naar Project overzicht